Fake News-ul, un fenomen care ia amploare

28/02/2019

Seria de prelegeri din cadrul celei de-a XXIX ediței a Congresului Internațional ”Pregătim viitorul promovând excelența”organizat de  Universitatea Apollonia din Iași a fost deschisă de prof.univ.dr. Cristian Pârvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Subiectul prelegerii a fost unul generos și de actualitate, politologul detaliind auditoriului format de cadre didactice și studenți, ce implică fenomenul fake news și cum afectează acesta societatea.

prof. univ. dr. Cristian Pârvulescu, decanul SNSPA: – Impactul fake news asupra societăţii este imens. În primul rând pentru că ele nu sunt false, sunt contrafăcute, par adevărate, conţin ceva adevărat şi pentru oamenii care nu sunt informaţi sau experimentaţi sunt adevăruri ce influenţează deciziile pe care le iau. Ele vizează viaţa de zi cu zi, nu neapărat informaţii politice. Acumulându-se încetul cu încetul crează o stare care este periculoasă. Fake newsurile riscă să schimbe societatea în mod categoric, însă bunul simţ este o bună armă împotriva ştirilor contrafăcute. Traducerea corectă a fake news” este “ştiri contrafăcute”, şi nu “ştiri false”, ştiri care sunt produse exact ca produsele care sunt contrafăcute în ateliere specializate şi sunt refăcute astfel încât să inducă în eroare opinia publică sau cumpărătorii.   

Decanul Facultății de Științe Politice din București a mai precizat cum știrile false pot deveni un model profitabil de afaceri.

prof. univ. dr. Cristian Pârvulescu, decanul SNSPA: – Ştirile contrafăcute sunt folosite în primul rând în mediul de afaceri. Sunt ştiri care sunt folosite pentru a induce în primul rând ideea că produsele concurenţilor nu sunt bune, că există anumite informaţii care nu sunt distribuite, care arată că sunt periculoase. Ştim asta despre produse foarte importante. Războiul celebru din anii 70, dintre Coca Cola şi Pepsi Cola, de exemplu. Astăzi există nenumărate cazuri în care ştirile contrafăcute se referă la produse, în special la produse de marcă, care nu ar fi de aceeaşi calitate. Întotdeauna în spatele ştirilor false se află un grup de oameni interesaţi care încearcă să împingă opinia publică într-o anumită direcţie.   

Pentru combaterea acestor știri false avem nevoie de o bună informare.

prof. univ. dr. Cristian Pârvulescu, decanul SNSPA: – Se pot combate prin exifolosirea unor formule de decriptare decriptare a falsului. Pe de altă parte, prin întărirea spiritului critic, prin învăţarea oamenilor să analizeze ştirile, să caute autenticitatea lor, ceea ce e destul de complicat. Pe de altă parte, prin sancţionarea acelor media care distribuie ştiri false în mod sistematic. Asta, de exemplu, poate să fie, dacă vorbim de televiziune, apanajul Consiliului Naţional al Audiovizualului. Constatând că o televiziune promovează în mod tradiţional ştiri false, CNA poate să apeleze la sancţiuni care să ducă la îndreptarea acesteia. Mai complicat este însă în ceea ce priveşte ştirile distribuite pe Internet.

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.