FERMIERII RENUNŢĂ LA ANIMALELE DIN GOSPODĂRII

23/10/2019

   Oamenii care trăiesc la sate au început să renunţe la animalele din gospodării. Fermierii care aveau sute de animale, au rămas cu  câteva zeci şi spun că vor renunţa deoarece uneori nu işi acoperă nici măcar cheltuielile. 

   Oamenii care trăiesc în mediul rural nu mai cresc animale ci au ajuns să cumpere carne şi lapte din magazine şi hipermarketuri. În majoritatea comunelor din judeţul Botoşani se înregistrează o scădere semnificativă a efectivului de animale. Un exemplu este comuna  Stăuceni. În urma cu un deceniu, doar în satul Tocileni erau aproape 1000 de vaci. Acum, în toată comuna Stăuceni sunt puţin peste 800. Fermierii din comuna Stăuceni spun că au fost nevoiţi să-şi diminueze efectivul de animale deoarece nu mai fac faţă cheltuielilor. Ei susţin că în perioada în care motorina era 2,6  lei, primeau 1,3 lei pe litrul de lapte. Acum când un litru de motorină se apropie de 6 lei, ei primesc un leu pe litrul de lapte. Fermierul din Stăuceni şi-a diminuat efectivul de animale şi spune că se gândeşte să renunţe deoarece este obligat să accepte preţul impus de procesatorii de lapte. 

   O mare problemă o reprezintă şi forţa de  muncă. Tinerii au plecat din comună iar cei care  au rămas nu vor să mai lucreze chiar dacă sunt plătiţi cu 100 de lei ziua de muncă şi în plus mai primesc mâncare, băutură şi ţigări. Bătrânii din sat au renunţat de mult la animale deoarece nu mai pot munci. O explicaţie pentru această situaţie ar fi apariţia supermarketurilor care aduc produse mai ieftine iar fermierii nu pot face faţă concurenţei. De la un an la altul, efectivele de animale vor  continua să scadă în comunele din judeţul  Botoşani.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.