Grădina Botanică serveşte interesului public

Grădina Botanică serveşte interesului public

12/08/2016

O problemă de actualitate din ultima vreme în Iaşi este cea referitoare la intabulările proprietăţilor funciare, cu referire specială la patrimoniul Grădinii Botanice ,,Anastasie Fătu”. Prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii ,,Al.I.Cuza” Iaşi, a precizat în cadrul şedinţei lunare care a avut loc în Sala Senat a unităţii de învăţământ superior, că îşi va schimba poziţia în litigiile pe care le are cu diferitele persoane care solicită teren aflat în proprietate din arealul Grădinii Botanice.

Conducerea universităţii a declarat că ,,se va insista şi pe noţiunea de spaţiu care deserveşte interesul public”.

,,Avem pe de o parte grijă de procesele, litigiile care se află în curs de derulare şi sperăm în soluţionări favorabile. Eu, ca jurist de data aceasta, exprim speranţa faptului că terenul acela, fie că e în Copou sau în Codrescu, el are o valoare de inventar sau o valoare de piaţă. Trebuie să fim de acord cu toţii, cu faptul că peste terenul acela s-au adăugat valori cu mult mai importante, decât valoarea terenului”, spune prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii ,,Al.I.Cuza” Iaşi.

Terenul Grădinii Botanice are o valoare culturală, una ştiinţifică, nu este doar o simplă proprietate a universităţii. Aici vin şi alţi studenţi şi certetători care fac stagii de cercetare, documentare şi practică.

,,Grădina Botanică face parte din patrimoniu cultural al UAIC-ului ştiinţific, nu doar cel de inventar. Din patrimoniul cultural ştiinţific al Iaşului şi naţional, pentru că e prima Grădină Botanică înfiinţată în România, în 1856. E cea mai mare Grădină Botanică din ţară”, spune  prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii ,,Al.I.Cuza” Iaşi.

Din punctul de vedere al specialiştilor, această grădină din Copou este şi cea mai valoroasă, pentru că aici se regăsesc 800 de specii de trandafiri, dintre care unele sunt aduse iar altele sunt create de către cercetătorii Grădinei Botanice ,,Anastasie Fătu” din Iaşi.

Reporter Diana Mihai

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.