Iaşul este afectat serios de secetă

Iaşul este afectat serios de secetă

29/07/2016

Judeţul Iaşi este afectat serios de secetă. Specialiştii de la Institutul Naţional de Meteorologie avertizează asupra faptului că judeţul Iaşi se află acum în zona de secetă pedologică moderată. Dacă însă nu va ploua semnificativ, apare riscul ca, în doar câteva zile, să fie declarată starea de secetă excesivă. Toate aceste excese climaterice înseamnă pierderi uriaşe pentru fermieri.

Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă şi lipsa precipitaţiilor au uscat lanurile de  cereale. Specialiştii avertizează asupra faptului că la sfârsitul acestei luni o să fie secetă moderată, mai ales că sunt şanse minime ca în următoarele zile să se înregistreze căderi semnificative de precipitaţii. Riscurile sunt însă , mult mai mari, pentru că se poate ajunge la declararea stării de secetă excesivă.

,, În judeţul Iaşi au fost ploi torenţiale însoţite de grindină. O suprafaţă totată pe judeţ afectată e de 16 mii ha. Zona afectată în fiecare an e cea din Tîrgu Frumos, a legumiculorilor. Anul acesta au fost pierderi şi de folie pentru solare de aproape  160 mp şi de asemenea instalaţiile de picurare”, spune Manuela Antoniu, director Direcţia Agricolă Iaşi.

Pentru a se centraliza pierderile la nivelul fiecărei comune din judeţ, va fi activat comandamentul pentru situaţii de urgenţă. Acesta va raporta la Prefectura judeţului Iaşi suprafaţa terenurilor afectate de secetă.

,,Noi am făcut o evaluare a pierderilor, atât după cheltuielile la hectar, cantitatea produselor în tone prezentată la Ministerul Agriculturii, urmând a se emite o hotărâre de Guvern pentru despăgubirea acestor producători. Până în momentul de faţă trebuiau încheiate acele poliţe pentru a beneficia  de asigurare”, spune Manuela Antoniu, director Direcţia Agricolă Iaşi.

Reprezentanţii Directiei Agricole Iaşi speră ca în câteva zile, fermierii afectaţi de fenomenele extreme din lunile mai-iunie , să primeasca despăgubiri.

Reporter Diana Mihai

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.