Investiţii de 250 milioane lei la CET 17/05/2016

Primăria a finalizat un proiect european privind reabilitarea sistemului de termoficare, în valoarea de 250 milioane lei. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că investiţiile nu se vor opri aici. Două licitaţii pentru lucrări de modernizare a reţelelor de termoficare sunt deja în derulare.

În vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă la CET Tudor şi CET Holboca s-au investit sume uriaşe de-a lungul ultimilor şase ani. Noile echipamente şi instalaţii fac din cele două centrale de producţie primele din România conforme cu normele de mediu impuse de Uniunea Europeană tuturor statelor membre începând cu 2016.

Lucrările care s-au realizat în ultimii ani pe acest proiect, prin POS Mediu, fac în aşa fel încât, începând cu anul 2016, centralele de producţie de la Holboca şi din oraş, din Tudor Vladimirescu, să fie conforme cu standardele obligatorii din toată Uniunea Europeană. Fără aceste lucrări centralele de producţie nu ar mai fi putut funcţiona începând cu data de 1 ianuarie 2017.“ a declarat Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial şi de comunicare la Veolia Energie Iași.

Sistemul centralizat de termoficare va fi modernizat în continuare, atât cu fondurile operatorului, cât şi cu fonduri europene şi bani de la bugetul local. În ultimii trei ani, Veolia a investit circa 28 milioane lei, pentru ca alte 11 milioane să fie investite de operator în anul 2016. În paralel, Primăria Iaşi a lansat licitaţii publice pentru lucrări aferente noii aplicaţii cu finanţare europeană pe Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare 2014-2020.

Vorbim despre înlocuirea a 25 de kilometri de reţele magistrale şi 50 de kilometri de reţele secundare. Proiectul va începe, sperăm noi, şi cu lucrări în teren în cursul acestui an. Are o valoare totală de 28 milioane de euro şi este primul proiect pe Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare, semnat şi lansat oficial de către o municipalitate din România.”, a mai spus Ana-Maria Icătoiu.

La rândul său, operatorul va înlocui din fonduri proprii cinci kilometri de reţele anul acesta, după ce în ultimii trei ani a modernizat 12 kilometri de reţele primare şi secundare.

Cosmin Dan

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.