Spectacol de pe Broadway şi la Naţionalul ieşean

10/01/2019

O nouă premieră la Teatrul Naţional din Iaşi. Mihaela Arsenescu Werner, Doru Aftanasiu, Livia Iorga și Dumitru Georgescu, vă invită să vedeţi spectacolul “Marjorie Prime” de Jordan Harrison. Un spectacol montat de Radu Iacoban. Premiera va avea loc pe 12 ianuarie, de la ora 18:00, în Sala Studio. “Marjorie Prime” este un spectacol care a avut un real succes pe scena de pe Broadway. Cu o distribuţie remarcabilă, filmul Marjorie Prime a avut şi el un real succes.

Cunoscutul actor, regizor și dramaturg Radu Iacoban se află la prima colaborare cu Teatrul Național Iași. Nu oricum, ci cu un spectacol de teatru nominalizat la premiul Pulitzer.

“Am lucrat un spectacol intim într-un spaţiu intim în care cel mai important a fost găsirea personajelor. Textul face parte din dramaturgia americană. Dramaturgia anglo-americană e o dramaturgie în care foarte importantă este dictatura autorului. Aşa că a trebuit să găsim şi să edităm adevărul personajelor” a precizat Radu Iacoban, regizor. 

Chiar dacă textul vizează un viitor nu foarte îndepărtat, mijlocele scenice sunt foarte ușor recognoscibile spectatorilor de teatru. Dialogul se vrea natural, realist, apropiat și imediat. E un teatru de poveste în care fundația e clădită pe sufletul personajelor care activează în scenă.

“E recent scris, drept, clar, foarte apropiat publicului. Adică nu avem un limbaj pe care unii l-ar traduce foarte poetic, e un limbaj foarte apropiat. Poezia apare din situaţie, nu neapărat din text” a completat Radu Iacoban, regizor. 

La sfârşitul spectacolului, fiecare spectator își va lua cu el acasă propriul adevăr și își va trasa singur concluziile sau își va formula întrebările pertinente.

“Porneşte de la un exerciţiu imaginativ care ar putea fi citit iniţial ca o listopie dar după aceea te întoarce, ca fir dramatic, înspre ce trebuie. Adică spre aspectul uman. Când spun aspect uman, spun că autorul şi actorul se dezvăluie în faţa spectatorului într-un mod foarte smart, adică cu lingurica, foarte uşor, din aproape în aproape. E genul de spectacol care face şi publicul să lucreze” a completat Radu Iacoban, regizor. 

Un spectacol pe care regizorul Radu Iacoban îl denumeşte un spectacol – viață, cu o nuanță delicată de mister.

Anda Matei, Emil Pralea

 

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.