Zi de sărbătoare pentru Academia Română Filiala Iaşi

05/10/2018

Academia Română Filiala Iaşi, anunţă deschiderea zilelor academice aflate la cea de-a XXXIII-a ediţie. De această dată academicii ieşeni vor participa la o serie de conferinţe ştiinţifice pe diverse teme, de la descoperirea moleculelor până la întregirea şi consolidarea poporului român.

Fiecare institut de cercetare aflat în subordinea Academiei Române din Iaşi are programate o serie de evenimente pentru a marca această aniversare. Chiar dacă aceste sesiuni de comunicări ştiinţifice au fost demarate deja, desfăşurarea lor se va extinde pe parcursul a o lună de zile.

“Institutele Academice  de cercetare în Iași sunt un segment foarte important al sistemului național de cercetare și al Academiei române. Cam 20 la sută din efectivul de cercetare al Academiei Române, poate chiar mai mult cred că vreo 25 la sută se află în Iaș șȘi ocazia foarte potrivită pentru a expune tocmai ceea ce fac cercetătorii noștri sunt aceste zile academice” a precizat Acad Mihai Voicu, Preşedintele Academiei Române Filiala Iaşi. 

Conferinţa de deschidere  a acestui eveniment a fost susţinută de acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, cu prelegerea „Ştiinţa polimerilor în medicina modernă“.

“Tema abordată la conferinţă este între chimie, chimie macro-moleculară și medicină, deci aplicații ale chimiei în zona medicală. Practic în toate domeniile medicinei și ce se face în prezent, care sunt cercetările care se efectuează în diverse laboratoare din lume și în laboratoarele Institutului de chimie macro-moleculară Petru Poni.al Institutului Academiei Române” a comentat Acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

Acad. Constantin Toma a conferențiat despre personalitatea lui Emil Racoviţă ca explorator al Antarcticii şi fondator al Biospeologiei, în timp ce prof. Carol Stanciu, membru de onoare al Academiei Române, a vorbit despre „România 100: contribuţia medicinei româneşti la întregirea şi consolidarea poporului român“.

Războiul a fost câştigat nu numai cu ajutorul medicilor nu doar pe câmpul de luptă. Ei au fost cei care au eradicat epidemiile. Aportul lor a fost absolut uriaş dar şi cu sacrificii foarte mari. Peste 350 de medici au murit, peste 2.400 de sanitari, printre care şi studenţi la medicină. Un sacrificiu enorm pentru întregirea României” a menţionat Prof. univ.dr Carol Stanciu, membru de onoare al Academiei Române –

Alte evenimente vor avea loc în perioada octombrie – noiembrie 2018 şi vor lua parte institutele afiliate celui mai înalt for de cultură şi ştiinţă ieşean.

Mădălina Cronţ, Marcel Cilibiu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.