Zile „aromate” la Palatul Culturii

06/03/2019

Se spune despre parfumuri că ele „mor în ceasul în care se nasc”. Astfel expoziția „OLFACTIV. Mirodenii, rășini, parfumuri și miresme. Din Antichitate până în Epoca Modernă” a învăluit vizitatorii în miresme de tot felul.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează în perioada 6 martie- 10 mai, la Palatul Culturii, o expoziție care pune simțul olfactiv la treabă. Dedicată în special femeilor, acest demers expozițional propulsează vizitatorul într-un univers al miresmelor de altădată.

”O expoziție frumoasă, dăruită tuturor femeilor în primul rând ,acum la început de primăvară. O expoziție care vă introduce în universul parfumurilor, a eleganței, a mirodeniilor. O expoziție care a presupus foarte multă documentare, la care colegii mei au lucrat aproximativ trei, patru luni de zile și nu în ultimul rând, complexitatea acestei expoziții cred că este foarte importantă pentru că pornește de la materialul arheologic, materialul documentar, de la perioada preistorică, până la Epoca Modernă.” – a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național Moldova Iași

Plante frumos mirositoare ori cu proprietăţi vindecătoare, răşini şi lemne aromatice, toate şi-au pus amprenta de-a lungul timpului asupra vieţii sociale a persoanelor.

”În ceea ce privesc exponatele din expoziție sunt câteva pe care le-am expus pentru prima dată, ne referim chiar la colecția de vase grecești, din perioada greciei clasice din secolul VIII î. Hr. Sunt de asemenea frumoase vase romane. Nu mai puțin importante sunt câteva piese care aparțin evului mediu, piese de ambiental care până acum nu își regăseau locul într-o expoziție efectiv evenimențială de istorie. E vorba de niște pipernițe care în felul acesta, aceste ultime obiecte pe care le-am pomenint ne spun povestea unei arome cunoscute din antichitate.” – a declarat Tamilia Elena Marin, muzeograf

În acest context, expoziţia este „condimentată” cu elementele senzoriale care completează parcursul narativ propus de acest demers muzeografic.

MC/ Marcel Cilibiu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.