Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, marcată la Iași prin „Ziua Ștafetei”

Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, marcată la Iași prin „Ziua Ștafetei”

20/11/2018

Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor a fost marcată la Iași prin schimbul de ștafetă al elevei Elleny Pendefunda de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” cu primarul Mihai Chirica. Activitatea face parte dintr-un program inițiat de Fundația „Terre des hommes” și implementată la nivel national cu sprijinul adulților care predau ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le înveţe. Cei doi „edili” au vorbit despre necesitățile orașului, despre schimbarea mentalității în privința persoanelor vulnerabile și despre strategiile care pot contribui la dezvoltarea Iașului.

A fost o încântare să văd că avem tineri deosebiți pe care trebuie să învățăm să îi ascultăm mai mult. Sunt tineri plini de idei, entuziasm și multă putere de muncă. Elleny mi-a demonstrat astăzi că noi, adulții, avem multe de câștigat dacă îi investim cu încrederea noastră și îi susținem în tot ceea ce fac. Alături de ea am reconfirmarea că implicarea tinerilor în comunitate trebuie să se regăsească printre prioritățile municipalității”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit inițiatorilor acțiunii, drepturile copiilor și ale tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea 18/1990. În semn de recunoaștere a acestor drepturi în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația „Terre des hommes” desfășoară campania „Ziua Ștafetei!” (www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să își afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează. Astfel, marți, 20 noiembrie, Elleny Pendefunda a fost primar pentru o zi.

Pentru mine a fost o experiență copleșitoare, nu am crezut că funcția de primar implică atât de multe responsabilități și că trebuie să știi câte puțin din toate. Am simțit că eu contez, că părerea mea este importantă chiar dacă am doar 17 ani. Este foarte plăcut să simți că vocea ta este auzită în lumea adulților. Experiența aceasta m-a convins să mă implic mai mult în comunitate și să contribui prin voluntariat la creșterea armonioasă a acesteia”, a spus Elleny Pendefunda.

La nivel național, activitățile din cadrul Zilei Ștafetei” au început pe 12 noiembrie și se vor încheia pe 23 noiembrie.

Anda Matei

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.