Institutul Cultural Francez revine în proprietatea Primăriei Iaşi

Institutul Cultural Francez revine în proprietatea Primăriei Iaşi

05/07/2016

Primăria Iaşi a început demersurile de preluare, pe baza dreptului de preempţiune, a imobilului în care funcţionează Institutul Cultural Francez. Clădirea este una simbolică pentru oraş, fiind situată în Copou, cu deschidere la bulevardul Carol I.

Municipalitatea ieşeană a făcut toate demersurile necesare pentru a trece în proprietatea publică a oraşului imobilul şi terenul aferent Institutului Cultural Francez. De unele detalii ale acestui proces s-a ocupat chiar direct primarul Mihai Chirica.

„Personal am discutat cu proprietarul, care locuieşte în Franţa, la Paris. Doamna, Racoviţă se numeşte, provine din vechea familie Racoviţă. Era uşor, să spunem, speriată. I-am spus că nu este vorba despre o naţionalizare, ci despre exercitarea unui drept, fiind un monument istoric, de către o autoritate locală, care suntem noi. Zic că este o măsură imporantă de reîntregire a patrimoniului local cu clădiri care ne vor reprezenta pe parcursul istoriei acestui oraş.“ – Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Suprafaţa de teren a Casei Racoviţă este de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, iar clădirea se întinde pe circa 700 de metri pătraţi. Mihai Chirica a precizat că, după preluare, activitatea Institutului Cultural Francez nu va fi perturbată, iar în scurt timp, în aceeaşi clădire, va opera şi  Consulatul Economic Româno-Francez.

„Ce se va întâmpla după preluare?! O să lăsăm Institutul Cultural Francez acolo. Şi o veste de noutate absolută: acolo va funcţiona şi Consulatul Economic Româno-Francez, care se va inaugura pe data de 12 iulie. Deja am avut prima întâlnire cu consulul Ambasadei Franţei la Iaşi şi cu cel care a fost nominalizat de Statul Francez la Iaşi. Este vorba despre domnul Radu Grădinaru. Şi am promis că, după preluarea clădirii, acea clădire va rămâne în continuare la îndemâna Ambasadei Franţei şi vom face proiecte împreună. E un act de deschidere pentru Europa de Vest cu care Iaşul vine, să spunem, să rezolve o problemă cu care se confrunta în momentul de faţă Ambasada Franţei.“ – Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Costul de preluare de către Primăria Iaşi a clădirii Centrului Cultural Francez şi a terenului aferent se ridică la circa 1,6 milioane de euro.

Cosmin Dan

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.